Un start bun în viață pentru copiii din mediul rural din Moldova (faza a doua)

Post image

Perioada de implementare: august 2012 – iulie 2015

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas / Step by Step Moldova

Parteneri de implementare: Ministerul Educației, Fundația Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) mandatat de Guvernul Liechtensteinului

Suport financiar: LED

Scopul proiectului: pe lângă sprijinirea în continuare a profesorilor din cele mai motivate Centre Comunitare (38), să fie elaborată o abordare mai cuprinzătoare a schimbării prin alinierea practicilor pedagogice la o abordare holistică a dezvoltării copilului și pentru a sprijini modernizarea practicilor de formare inițială a cadrelor didactice (4 universități pedagogice și 3 colegii), bazându-se pe Pachetul de resurse de calitate al Asociației Internaționale Step by Step (ISSA).

Proiectul „Un start bun în viață pentru copiii din mediul rural din Moldova” (etapa II), pe lângă susținerea în continuare a cadrelor didactice din cele mai motivate Centre Comunitare (38), s-a axat pe o abordare mai cuprinzătoare a altor aspecte care susțin schimbarea, pe asigurarea continuității practicilor educaționale din acest motiv prin alinierea practicilor pedagogice pe baza unei abordări holistice a dezvoltării copilului sprijinirea modernizării practicilor de formare inițială a cadrelor didactice (4 universități pedagogice și 3 colegii), bazându-se pe mulți ani de experiență SBS și pe Pachetul de Resurse pentru Calitate ISSA.

Obiectivele de mai sus au fost atinse prin următoarele activități și realizări:

Obiectivul 1: Un pachet cuprinzător de materiale pentru promovarea calității în ECE (inclusiv școala primară timpurie), inclusiv resurse de pachete de calitate ISSA și alte materiale noi pentru instruirea și îndrumarea diferitelor grupuri țintă dezvoltate și tipărite

 PEPcP, în calitate de membru al Asociației Internaționale Step by Step (ISSA), a contribuit la resursele importante de dezvoltare profesională a cadrelor didactice – ISSA Quality Pack. PEPcP a tradus și publicat:

  • ghidul  Cum aplicăm teoria în practică (tipărit în 2000 de exemplare în limba română și 500 de exemplare în limba rusă), distribuit cadrelor didactice din învățământul preșcolar și primar și cadrelor didactice;
  • Instrument de dezvoltare profesională pentru îmbunătățirea calității practicilor în grădiniță și școala primară (tipărit în 1500 de exemplare în limba română și 500 de exemplare în limba rusă) Broșură ușor de utilizat pentru părinți și practicieni privind dezvoltarea socio-emoțională (4000 de exemplare în limba română și 500 în limba rusă);
  • Broșură ușor de utilizat pentru părinți și practicieni privind dezvoltarea socio-emoțională (4000 de exemplare în limba română și 500 în limba rusă
  • 3 pliante care pledează pentru calitatea serviciilor de educație timpurie (adresate educatorilor și părinților – câte 1000 de exemplare fiecărui titlu, decidenților politici – 500 de exemplare în limba română) etc).
  • Описание: D:\Pictures\Observarea_CP.jpgStudierea copilului prin observării și documentării (500 de exemplare în limba română) – cărțile au fost distribuite instituțiilor de formare a cadrelor didactice;
  • Buletine informative editate și diseminate prin instruiri și vizite de mentorat și postate pe site-ul web al programului www.pascupas.md.

Obiectivul 2: Capacitățile experților și formatorilor SBSM naționali de a oferi cursuri de formare grupurilor țintă și de a oferi asistență tehnică la fața locului.

  • 46 de formatori și mentori naționali instruiți să utilizeze Pachetul de Resurse pentru Calitate ISSA pentru sprijinirea dezvoltării profesionale.

Obiectivul 3: Capacitatea profesorilor preșcolari din 40 de grădinițe și CC-uri de a oferi programe de calitate centrate pe copil sporește

Training:

  • 134 de cadre didactice din învățământul preșcolar din 40 de grădinițe au fost implicate în instruiri interactive, orientate spre practică (6 module a câte 2 zile fiecare) pe următoarele teme:
  •  Principiile educației de calitate într-un program centrat pe copil
  • Planificare: între structură și flexibilitate
  • Strategii practice de învățare
  • Observarea ca bază pentru evaluare: modul de utilizare a instrumentului de monitorizare a pregătirii școlare (SRMT)
  • Dezvoltarea profesională continuă a profesorului
  • Incluziunea, diversitatea și valorile democrației

Mentorat:

  •        23 de vizite la fața locului la 40 de grădinițe pentru monitorizarea calității și mentoratul profesorilor, folosind instrumentele de evaluare ISSA, au ajutat practicienii să înțeleagă mai bine ce este și ce nu este educația centrată pe copil.

Obiectivul 4: Capacitatea profesorilor din învățământul primar din 35 de școli de a promova principiile educației centrate pe copil și de a asigura continuitatea practicilor de educație timpurie îmbunătățite.

Training:

  • 123 de cadre didactice din învățământul primar au fost îndrumate să înțeleagă mai bine specificul învățării la copiii mici și necesitatea asigurării tranziției fără probleme a acestora la școală – module de 2 zile pe următoarele teme:
  • Strategii centrate pe copil care sprijină profesorii să facă față noilor cerințe ale curriculumului bazat pe competențe;
  • Dezvoltarea abilităților de citire și scriere într-un mod semnificativ;
  • Matematica într-o clasă centrată pe copil;
  • Management în clasa centrată pe copil;
  • Dezvoltarea profesională continuă a profesorului Incluziunea, diversitatea și valorile democrației.

Mentorat:

  • 18 vizite la fața locului în 35 de școli pentru monitorizarea calității și mentoratul profesorilor. Cel puțin 35 de profesori au beneficiat de mentorat individual, au fost vizitați și mentorați. Formatorii / mentorii SBSM vizitatori au observat și analizat mediul de învățare și au folosit Instrumentul de evaluare ISSA în scop de mentorat. Sesiunile de observare au fost urmate de sesiuni de mentorat de grup cu întregul cadru didactic.

Obiectivul 5: O cooperare mai strânsă între profesorii din învățământul preșcolar și primar de-a lungul liniei abordării centrate pe copil stabilite

  • Au fost organizate trei ateliere comune ale profesorilor din învățământul preșcolar și primar pentru a facilita tranziția școlară a copiilor, precum și pentru a construi o viziune comună asupra conceptului (1 pe an);
  • 71 de inspectori (atât preșcolari, cât și primari) au participat la instruiri care i-au ajutat să înțeleagă principiile educației centrate pe copil și să sprijine profesorii pentru schimbare.

Obiectivul 6: Alinierea formării inițiale a cadrelor didactice la noile cerințe pentru o educație de calitate bazată pe metodologia centrată pe copil (valorificarea noilor materiale ISSA Quality Pack și corelarea cu noile documente naționale de politici – seturi de Standarde pentru Profesori și Standarde de Învățare și Dezvoltare Timpurie).

  • Activitățile proiectului au familiarizat cadrele didactice din instituțiile pedagogice (din 3 colegii și 4 universități) cu noile teorii care susțin educația centrată pe copil și care încurajează modernizarea educației inițiale a cadrelor didactice au inclus următoarele:
  • Instruirea a 22 de cadre didactice de formare a cadrelor didactice privind înțelegerea modernă a educației de calitate și modul în care ISSA QRP poate contribui la actualizarea practicilor de formare a cadrelor didactice și la îndeplinirea cerințelor noilor standarde naționale ECD pentru profesori.

Training pentru formatori pentru personalul facultăților din colegii și universități – 3 module la fiecare 2 zile. Resursa Studierea copilului prin observare și documentare a fost utilizată pentru programul de masterat la nivel primar.

Ministerul Educației recomandă acest curs suport tuturor universităților care pregătesc viitorii profesori pentru învățământul primar în vederea asigurării unui proces calitativ de dezvoltare profesională a cadrelor didactice inițiale.

Conferința sumară a proiectului a familiarizat 50 de participanți și reprezentanți ai Ministerului Educației cu rezultatele proiectului.