Promovarea educației de calitate centrate pe copil și a serviciilor integrate în raioanele Leova și Orhei

Post image

Perioada de implementare: martie 2009 – martie 2012

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas

Partener de implementare: UNICEF Moldova

Scopul proiectului: suport tehnic școlilor și grădinițelor din raioanele Leova și Orhei în depășirea practicilor discriminatorii și schimbarea atitudinilor negative prin transformarea lor în instituții incluzive prietenoase copiilor

În calitate de organizație implementatoare în proiectul complex Equity coordonat de UNICEF Moldova, PEPcP a oferit suport tehnic școlilor și grădinițelor din raioanele Leova și Orhei în depășirea practicilor discriminatorii și schimbarea atitudinilor negative prin transformarea lor în instituții incluzive prietenoase copiilor. Realizările și rezultatele proiectului până la data raportării:

A. Echipa de bază a SBSM a pregătit 30 de formatori și mentori naționali, care au dezvoltat în continuare module de instruire și au organizat sesiuni interactive pentru personalul tuturor școlilor (total 32) și al tuturor grădinițelor (total 37) din raionul Leova.

B. În total, 528 și 150 de cadre didactice și manageri din școli și, respectiv, grădinițe au beneficiat de 9 zile de training (patru module de 2-3 zile).

Formatorii au introdus cadrul conceptual al educației centrate pe copil ca abordare pedagogică de bază a educației incluzive și au demonstrat modul în care acesta se potrivește – și din acest motiv ajută școlile/profesorii să îndeplinească – noile cerințe naționale pentru un curriculum centrat pe competențe și pentru transformarea instituțiilor de învățământ în unele incluzive social.

Participanții la instruire au învățat:

– care suntfundamentele filosofice și implicațiile metodologice ale educației centrate pe copil (ECC) și modul în care aceasta se potrivește cu noile evoluții din sistemul național de învățământ;

– de ce ECC este considerată o condiție prealabilă pentru o școală prietenoasă copiilor și pentru învățarea pe tot parcursul vieții;

– cum să fie utilizate strategiile de predare care susțin nevoile individuale de învățare;

– cum să creăm o clasă incluzivă (luând în considerare mediul fizic și emoțional și noile roluri ale profesorului etc.);

– ce se înțelege prin învățarea semnificativă și cum aceasta poate optimiza învățarea copiilor și ajuta profesorul să răspundă diferitelor nevoi și abilități ale copiilor;

– cum să se facă planificarea și evaluarea într-o clasă incluzivă, centrată pe copil / elev;

– ce este ghidarea facilitativă și cum managementul eficient poate sprijini transformarea școlii: de la săli de clasă incluzive, centrate pe elev, la o școală incluzivă, prietenoasă copiilor

– cum parteneriatele multiple (profesori, copii, părinți, comunitate) pot sprijini incluziunea;

– cum să fie sprijinită incluziunea socială a copiilor din familii defavorizate/marginalizate prin parteneriate comunitare.

Formatorii au reușit, în cea mai mare parte, să sporească motivația profesorilor pentru schimbare, să-i facă să reflecteze asupra propriilor practici de predare și să devină dispuși să afle mai multe despre strategiile de clasă care promovează educația centrată pe copil.

 După sesiunile de instruire, experții naționali ai PEPcP au efectuat vizite de mentorat de urmărire practic la toate grădinițele și școlile din raionul Leova (în total trei runde) pentru a ghida cadrele didactice profesorii preșcolare și școlare spre o înțelegere mai profundă a metodologiei centrate pe copil și aplicarea acesteia în practică și pentru crearea unui mediu de învățare favorabil și incluziv pentru toți copiii.

D. Pentru promovarea modelului de Școală Prietenoasă Copilului (ȘPC), 5 școli din Leova și 5 școli din Orhei au beneficiat de 3 zile de instruiri și de ateliere de lucru (câte 3 grupuri țintă  – profesori, părinți și elevi – în fiecare). Ca rezultat, aproximativ 600 de actori relevanță au fost antrenați într-un proces participativ de transformare a școlii în baza unei viziuni comune.

Echipa PEPcP a organizat o vizită de studiu pentru directorii de școli din Leova la școala din raionul Molești – una din cele 5 școli pilot în care PEPcP, cu suportul UNICEF, a implementat proiectul „Școala Prietenă Copilului”. Impactul vizitei a constat într-o mai bună înțelegere de către directorii școlilor din Leova a pașilor necesari pentru transformarea școlii, precum și convingerea lor că acest lucru este realist.