Proiectul Dezvoltarea Școlii Comunitare în Moldova (faza V)

Post image

Perioada de implementare: aprilie 2012 – martie 2014

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas

 Suport financiar: Fundația Charles Stewart Mott,

Alți parteneri și susținători:ISSA (Asociația Internațională Step by Step), Fundația Ucraineană Step by Step, Administrațiile Publice Locale/Primăriile, Departamente raionale Educație, Tineret și Sport

Scopul proiectului: capacitarea a școlilor, prin dezvoltarea propriei culturi democratice deschise la parteneriate multiple și la învățare semnificativă pentru persoanele din toate grupele de vârstă, să devină catalizatori ai schimbărilor sociale în întreaga lor comunitate

Activitățile proiectului în tranșa V:

 Ca și în lunile anterioare, pentru a facilita crearea de rețele între ȘC existente și pentru a răspândi rețeaua, activitățile s-au desfășurat în clusterede Școli Comunitarr – nord, sud, central și, mai recent, sud-est.

Activități de formare

În perioada deimplementare a tranșei, patru dintre noile școli au avut o rundă de instruiri de 2 zile, cu un accent special pe dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor bazate pe problemele locale, pe dezvoltarea proiectelor comunitare și mobilizarea resurselor (inclusiv a resurselor umane).

 Activități de construire a rețelei de ȘC

Reuniunea clusterului ȘC Nord a 23 de reprezentanți din 8 CS din 2 regiuni a fost organizată în incinta uneia dintre cele mai vechi școli comunitare din aceste regiuni – școala rurală din comuna Ștefănești, combinând oportunitățile unei vizite de studiu și a unei întâlniri tematice a clusterului, având ca temă generică Proiecte locale investiție minimă, impact maxim. Unul dintre obiectivele evenimentului a fost diseminarea practicilor de succes ale școlilor comunitare mai experimentate (ȘC Ștefănești ȘC Roșietici, ȘC Sănătăuca, ȘC Cuhureștii de Sus) și, prin reunirea ȘC -urilor mai vechi și mai noi, ajutându-le să învețe unele de la altele. Pentru noile ȘC, prezentările în sine și discuțiile care au urmat au fost o bună oportunitate de a învăța și de a reflecta asupra modalităților de abordare a problemelor proprii școlare și comunitare. Școlile comunitare mai vechi și-au împărtășit, de asemenea, experiența în căutarea sprijinului donatorilor pentru proiectele lor locale. Acest aspect practic a fost de mare relevanță pentru noile ȘC, care au solicitat o instruire privind scrierea și aplicarea proiectelor.

Ședința clusterului ȘC Sud a avut loc la Cahul, în incinta ȘC A.Donici (școala primară). Au participat 28 de reprezentanți din 11 școli comunitare din 3 regiuni. Schimbul de experiență între școlile mai vechi și mai noi a adus în atenția acestora, ca una dintre cele mai mari provocări pentru dezvoltarea inițiativelor locale, problema resurselor financiare limitate. Participanții au considerat, pe lângă agențiile internaționale (destul de puține) ca potențiali donatori, potențialul agenților economici locali (cui și cum să se adreseze pentru sprijin). Ei au elaborat împreună câteva reguli pentru campaniile de colectare a fondurilor, reieșind din experiența CS gazdă cu astfel de campanii de ajutorare a copiilor cu dizabilități, precum și alte campanii de colectare de fonduri de succes organizate în Moldova.

Reuniunea clusterului ȘC Sud-Est a fost găzduită de CS din Ștefan Vodă (școala primară Gr.Vieru) și s-au bucurat de participarea a 34 de reprezentanți din 12 ȘC din 3 regiuni. Accentul întâlnirii a fost pus pe Standardele de calitate ȘC, relevanța acestora pentru școli în procesul de optimizare a sistemului școlar. Informațiile au fost de un interes considerabil pentru participanții din mai multe școli care iau în considerare aderarea la rețea.

Participanții la întâlnire au avut o vizită la atelierul de meșteșuguri, creat recent în școala gazdă, care este deschis în fiecare sâmbătă membrilor comunității (elevi, tineri din orașul vecin, vârstnici etc.) dornici să învețe tehnici speciale de croșetat. Unul dintre formatori este profesor de școală, iar celălalt este soția preotului, iar materialele sunt procurate cu ajutorul unui antreprenor local. Lucrările meșteșugărești produse sunt vândute la diverse târguri, iar banii primiți pentru acestea sunt folosiți pentru a cumpăra rechizite școlare pentru elevii din familii vulnerabile. Participanții la ședință au reiterat solicitarea pentru un training în scrierea proiectelor.

Asistență tehnică pentru școlile comunitare

Fiecare dintre noile școli care s-au alăturat rețelei, cu sprijinul coordonatorilor regionali și naționali, a trecut printr-un exercițiu de identificare a nevoilor școlii și comunității lor, a făcut o analiză a resurselor umane și materiale existente și a venit cu planuri de acțiune specifice. Asistența tehnică solicitată pentru implementarea proiectelor locale, atât de către noile și cele mai active CS vechi, a fost luată în considerare în continuare de către echipa SBSM și, atunci când s-a constatat că este rezonabil și fezabil, școlile au primit sprijin inițial.