Proiectul Dezvoltarea Școlii Comunitare în Moldova (faza IV)

Post image

Perioada de implementare: aprilie 2012 – martie 2014

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas

 Suport financiar: Fundația Charles Stewart Mott, OSF (Open Society Foundatioms/UK), UNICEF Moldova

Alți parteneri și susținători:ISSA (Asociația Internațională Step by Step), Fundația Ucraineană Step by Step, Administrațiile Publice Locale/Primăriile, Departamente raionale Educație, Tineret și Sport

Scopul proiectului: capacitarea a școlilor, prin dezvoltarea propriei culturi democratice deschise la parteneriate multiple și la învățare semnificativă pentru persoanele din toate grupele de vârstă, să devină catalizatori ai schimbărilor sociale în întreaga lor comunitate

Activitățile proiectului în tranșa IV:

 Asistență tehnică pentru școlile comunitare

  • Școlile CS noi (au fost asistate de mentorii-facilitatori naționali ai PEPcP în procesul de autoevaluare școlară bazat pe o mai bună înțelegere a Standardelor de calitate CS.
  • PEPcP a sprijinit școlile comunitare în implementarea proiectelor locale cu unele echipamente, cum ar fi copiator de imprimante și camere foto pentru proiectele de buletine informative ale CS (în comunitățile Ștefănești și Sănătăuca din raionul Florești, comunitatea Crocmaz din raionul Ștefan-Vodă, comunitatea Bravicea din raionul Călărași, comuna Varnișa din raionul Anenii-Noi); echipament muzical pentru clubul CS (din Ștefănești, raionul Florești) etc.

Crearea de rețele și diseminarea experienței

  • Cu suportul tehnic și facilitarea PEPcP, grupul de școli comunitare din partea de sud a Moldovei au organizat la Cahul conferința regională cu genericul „Împreună pentru o școală comunitară”.

Conferința a fost organizată în jurul a trei componente: Școli comunitare = O școală incluzivă, Activism civic și voluntariat, CS în dezvoltarea abilităților de conducere, Cultura școlară.

Ca parte a activităților conferinței a fost organizat un târg la care CS-urile și-au prezentat cele mai de succes proiecte locale și alte realizări în implementarea principiilor CS.

  • Informațiile despre conferință au fost partajate în întreaga rețea prin intermediul site-ului SBSM. Site-ul PEPcP găzduiește, de asemenea, buletinele informative ale CS cu exemple de acțiuni locale. Aceasta este o resursă valoroasă, conform opiniei reprezentanților CS. Conferințele regionale și schimbul de informații de pe site-uri au contribuit la stabilirea unei bune comunicări orizontale și a schimbului de experiență între cele 171 de CS din rețeaua națională.
  • Unele CS-uri, cum ar fi cele din Ștefănești, raionul Florești și Cahul (școala primară „Al. Donici”) sunt foarte active în susținerea altor școli din domeniul lor și nu numai. Astfel, CS din Ștefănești a găzduit un seminar pentru școlile din raionul propriu (Florești) și raionul vecin (Drochia).

În perioada de implementare a tranșei, PEPcP, cu sprijinul UNICEF,  incluziunea, a organizat seminare pentru inspectorii regionali din toate cele 33 de raioane și pentru profesorii din 42 de școli din 5 raioane cu tema Incluziunea. PEPcP s-a axat pe necesitatea unei abordări cuprinzătoare a problemei incluziunii ca parte a unui proces complex de transformare a școlii și a împărtășit experiența CS-urilor, folosind câteva studii de caz. SBSM speră să aibă oportunitatea de a sprijini mai mult aceste școli prin includerea lor în rețeaua CS.