Proiectul Dezvoltarea Școlii Comunitare în Moldova (faza II)

Post image

Perioada de implementare: aprilie 2007 – martie 2010

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas

 Suport financiar: Fundația Charles Stewart Mott, OSI (Institutul pentru o Societate Deschisa), Fundația Soros Moldova

Alți parteneri și susținători: FISM/ Banca Mondială, Helping Hand Moldavia (Olanda), ISSA (Asociația Internațională Step by Step), Fundația Ucraineană Step by Step, Administrațiile Publice Locale/Primăriile, Departamente raionale Educație, Tineret și Sport

Scopul proiectului: capacitarea a școlilor, prin dezvoltarea propriei culturi democratice deschise la parteneriate multiple și la învățare semnificativă pentru persoanele din toate grupele de vârstă, să devină catalizatori ai schimbărilor sociale în întreaga lor comunitate

Proiectul s-a bazat pe succesul tranșei anterioare, introducând modelul școlilor comunitare în 22 de instituții rurale și instruind peste 430 de profesori în principiile învățării prin cooperare care stau la baza educației comunitare. Ca rezultat, o serie de servicii sociale și vocaționale au fost dezvoltate în comunitățile participante prin implicarea activă a comunității.

Cea de-a treia fază a proiectului s-a axat pe următoarele:

  • Extinderea rețelei de școli comunitare.

Printr-un nou apel de proiecte, rețeaua de proiecte a ajuns la un număr total de 32 de școli comunitare, cu o configurație de 4 clustere cu centrele respective: 8 școli în partea Centrală (Chișinău), 6 școli în Sud-Est (Ștefan-Vodă), 6 școli în Sud (Cahul) și 12 în Nord (Bălți).

  • Construirea de parteneriate școală-comunitate și crearea de rețele.

Experiența primelor 22 de școli comunitare a fost promovată și împărtășită pe scară largă în cadrul rețelei, precum și în rețeaua mai largă de școli care implementează metodologia SbS (359 de școli); 5 articole în mass-media raională și națională, revista pedagogică națională, publicația specială pentru comunitățile rurale Alternative Rural (Fondul de Investiții Sociale din Moldova și Centrul de Contact), informație pe site-ul SBSM www.pascupas.md.

Exemple din alte țări au fost împărtășite în timpul vizitelor partenerilor noștri internaționali în proiectul Dezvoltarea standardelor școlare comunitare.

  • Mobilizarea comunității.

Cu asistență tehnică din partea SBSM, școlile comunitare au reușit să mobilizeze eficient resursele locale pentru proiectele lor: administrația locală a participat la renovarea spațiului școlar pentru nevoile comunității și s-a angajat să îl întrețină.

Pentru a sprijini școlile comunitare în dezvoltarea de noi parteneriate, SBSM a furnizat 3 școli comunitare scrisori de recomandare organizațiilor donatoare (programul de granturi mici al Băncii Mondiale și programul de participare a cetățenilor IREX / USAI), arătând contribuția corespunzătoare.

Un alt sprijin pentru proiectele Școlii Comunitare locale a fost oferit prin contribuția în natură a partenerului nostru olandez Helping Hand Moldova.

  • Componente de instruire și mentorat

Pe parcursul a trei ani de implementare a proiectului, SBSM a continuat să ofere asistență de formare și mentorat în învățarea prin cooperare, învățarea semnificativă, evaluarea și evaluarea la 32 de școli din rețea, inclusiv la 10 școli nou selectate în învățarea prin cooperare, învățarea semnificativă, evaluarea și evaluarea (în total pentru peste 340 de participanți).

  • Asigurarea calității proiectului

În cooperare cu alte țări, SBSM a elaborat standardele de calitate și instrumentele de evaluare și le-a testat pilot în 3 școli comunitare din ContinYou / Marea Britanie (www.continyou.org.uk), Fundația ucraineană Step by Step (www.ussf.kiev.ua), Nova skola / Republica Cehă (www.novaskola.org), Centrul Krasnoyarsk pentru Parteneriate Comunitare / Rusia (www.kccp.ru) și Step by Step Moldova (www.pascupas.md).