Instruirea cadrelor didactice din unitățile preșcolare privind tehnicile avansate de predare (formarea formatorilor, proiectul Educație Pentru Toți-Inițiativă de Acțiune Rapidă/EFA-FTI)

Post image

Perioada de implementare: aprilie – iunie 2007

Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas

Finanțare: Ministerul Educației și Cercetării / Banca Mondială (proiect Iniţiativei de Acţiune Raipdă – Educaţie pentru Toţi)

Scopul general al proiectului: instruirea în „cascadă” a 1200 cadre didactice din instituțiile de învățământ preşcolare din 33 raioane şi 2 municipii pentru implementarea unei educații centrate pe copil, promovate prin noile documente naţionale: Ghidul cadrelor didactice din instituțiile preşcolare şi 2 seturi de standarde + Standardele naţionale pentru cadrele didactice şi Standardele pentru învăţare şi dezvoltare a copiilor de 5-7 ani.

Proiectul Iniţierea Cadrelor Didactice din Instituţiile de Învăţămînt Preşcolar, desfăşurat în cadrul Iniţiativei de Acţiune Raipdă – Educaţie pentru Toţi, a fost realizat de Programul Educaţional “Pas cu Pas” (în continuare – PEPcP)  în conformitate cu cerinţele stipulate în termenii de referinţă din contractul respectiv.

Scopul proiectului: instruirea în „cascadă” a 1200 cadre didactice din instituțiile de învățământ preşcolare din 33 raioane şi 2 municipii pentru implementarea unei educații centrate pe copil, promovate prin noile documente naţionale: Ghidul cadrelor didactice din instituțiile preşcolare şi 2 seturi de standarde + Standardele naţionale pentru cadrele didactice şi Standardele pentru învăţare şi dezvoltare a copiilor de 5-7 ani.

Activităţi realizate

ETAPA I: Pregătirea formatorilor locali

  1. Crearea echipei. În baza strategiei propuse de echipa PEPcP, coordonate şi aprobate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, 105 persoane din 33 raioane şi 2 municipii au fost nominalizate pentru a îndeplini rolul de formatori locali în viitoarele trainigurile în cascadă pentru cadrele didactice din instituţiile preşcolare. Direcţiilor raionale de învăţămînt li s-a propus să delegheze  2 sau 4 persoane de la raion (raioane mai mici sau mai mari, respectiv)  pentru a avea în trainingul în cascadă cîte 2 formatori la grup. 
  2. Training de 5 zile de formare a formatorilor locali
  3. Seminar de aprofundare pentru formatorii locali

ETAPA II: Desfăşurarea trainingurilor „în cascadă”

  1. Trainingurile în teritoriu au fost organizate conform următorului grafic, coordonat cu echipa managerială EFA-FTI şi aprobat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului nr. 618 din 20.09.07:
  2. Monitorizarea şi evaluarea trainiturilor „în cascadă”

Monitorizarea şi evaluarea trainigurilor „în cascadă” s-a efectuat prin următoarele:

  • vizite în teritoriu efectuate de către experţii PEPcP (33 raione şi 2 municipii – în total 56 grupuri de training vizitate), care au făcut observări directe, au utilizat interviuri-expres în raport cu participanţii, formatorii şi coordonatorii locali privind calitatea trainingurilor şi aspectele logistice şi care au prezentat rapoarte analitice echiperi de implementare PEPcP
  • opinia cursanţilor expusă în foile de evaluare finală distribuite în timpul vizitelor de monitorizare;
  • rapoartele finale ale coordonatorilor locali, inclusiv analiza feedback-ului cursanţilor în baza chestionarelor finale propuse de PEPcP.