Abordarea bazată pe valori democratice în implementarea modelului de Școală Prietenoasă Copilului (faza doua)

Perioada de implementare: Septembrie 2020 – Iulie 2021
Implementator: Programul Educațional Pas cu Pas
Parteneri de implementare: UNICEF Moldova
Partener: Direcția Educație Sângerei
Scopul proiectului: aprofundarea și extinderea rezultatelor pozitive ale implementării strategiei de transformare holistică a școlii bazată pe CFS.
Proiectul s-a bazat pe lecțiile învățate din proiectul pilot implementat în 3 licee din raionul Sângerei (Sângerei, Pepeni, Radoaia).
Scopul a fost aprofundarea și extinderea rezultatelor pozitive ale implementării strategiei de transformare holistică a școlii bazată pe CFS, concentrându-se în primul rând pe 9 instituții noi (2 în Sângerei și 7 în comunitățile rurale raionale) cu întreaga gamă de activități ale proiectului, implicând totodată și la diferite niveluri alte 25 instituţii, astfel încât să extindă raza de acţiune la toate liceele şi gimnaziile raionului Sângerei, cu un număr total de 8568 de elevi.
Conceptul de școală prietenoasă copiilor (CFS) este un model cuprinzător al proceselor de transformare a întregii școli. Acesta a răspuns la prioritățile stabilite în sistemul de învățământ și a reflectat schimbările contextuale relevante la nivel de țară care trebuiau abordate mai mulți factori la nivel de școală:
– procesele demografice, care afectează în special școlile din mediul rural și din orașele mici și o populație școlară tot mai diversificată
– resursele financiare și umane limitate ale școlilor la nivel local, pe de o parte, și lipsa capacității școlilor (inclusiv a abilităților de conducere necesare) de a mobiliza și utiliza eficient pe cele existente în scopuri orientate spre obiective, pe de altă parte
– capacități slabe ale personalului didactic de a transpune în practică cerințele moderne pentru o educație de calitate (incluzivă, relevantă, centrată pe copil).
– calitatea proastă a educației nu limitează doar la o anumită categorie de copii cu nevoi specifice, dar și demotivează elevii din școală și liderii la un număr crescut de abandon școlar.
Prin activitățile de proiect (exercita de autoevaluare participativă și analizarea comună a diferitelor grupuri de actori), școlile au fost, în primul rând, ajutate să își regândească rolul în lumina cerințelor moderne către educație, în special în contextul schimbării priorităților de la strict academic. conținuturi către abilități, atitudini și valori transferabile, construind în același timp pe o învățare semnificativă, autentică, ca bază pentru învățarea pe tot parcursul vieții, pentru împlinirea personală a copiilor și activismul lor social.
Unul dintre principiile abordării CFS este calitatea practicilor de clasă bazate pe o abordare centrată pe copil este una dintre cele mai importante schimbări necesare pentru educația incluzivă. Proiectul s-a concentrat pe ajutarea profesorilor să-și schimbe practicile prin traininguri interactive și mentorat individual și de grup la locul de muncă, acest din urmă format contribuind la crearea de comunități de practicieni reflexivi.
• Capacitățile a 3 licee pilot s-au consolidat pentru a deveni centre de excelență în CFS și mentori pentru 6 școli noi
• Pilotarea modelului de creare a comunităților de practicieni reflexivi pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice
• Instruiri pentru toți managerii regionali pe modelul școlar CFS
• Instruiri pentru toți profesorii din învățământul primar raional privind practicile incluzive centrate pe copil